Symposium Kansrijke Start uitgesteld

Het symposium Kansrijke Start Groningen gaat niet door op donderdag 24 oktober. Eerder deden we een Save the Date uit. Het symposium wordt begin 2025 gehouden. Zodra er een nieuwe datum bekend is, laten we het weten. 

Zorgpaden online: de toolbox voor een Kansrijke Start 

De zorgpaden voor Kansrijke Start van de gemeente Groningen zijn geactualiseerd. Ze zijn vanaf nu digitaal beschikbaar en te vinden via de link Zorgpaden Kansrijke Start gemeente Groningen | Pharos. >>

Wat zijn zorgpaden?
De eerste duizend dagen in het leven van een kind hebben veel effect op de fysieke en mentale gezondheid - nu en later. Als een (aanstaande) ouder in een kwetsbare situatie hulp nodig heeft, is het belangrijk dat je dit als professional snel herkent. En dat je de nodige hulp regelt. Door op tijd passende zorg en ondersteuning te bieden, kun je achterstanden in de gezondheid voorkomen. Zorgpaden helpen daarbij. Zorgverleners in de geboortezorg kunnen met behulp van een zorgpad de juiste organisaties en contactpersonen binnen een gemeente vinden die zwangeren in een kwetsbare situatie kunnen ondersteunen en verder helpen.

Digitale zorgpaden op één centrale plaats
De zorgpaden die onze Groningse Coalitie ontwikkelde hebben model gestaan voor de landelijke, digitale zorgpaden. Sinds kort kan elke gemeente in Nederland de eigen zorgpaden invullen op de website van Pharos. Daardoor zijn de zorgpaden voor een willekeurige gemeente in Nederland, mits ingevuld, op één centraal punt te raadplegen. Dat gaat zorgprofessionals, die soms ook regionaal werken, helpen om sneller de juiste weg te vinden naar aanvullende hulp en ondersteuning voor zwangeren in een kwetsbare situatie.

Digitale zorgpaden gemeente Groningen nu ook online
Onze eigen zorgpaden staan nu ook online. Een enthousiaste werkgroep vanuit de Coalitie Kansrijke Start Groningen heeft onze eigen zorgpaden geactualiseerd en ingevoerd in het landelijke systeem. Dankzij de inzet van Marlies Versprille (GGD Groningen), Liesbeth Bron (UMCG), Itske Huiberts (Fiere Verloskundigen) en Janke Kadijk (WIJ Groningen) zijn de zorgpaden van de gemeente Groningen vanaf nu ook online beschikbaar. Je kunt ze raadplegen via deze link: Zorgpaden Kansrijke Start gemeente Groningen | Pharos.

 

Inloopspreekuur Borstvoeding – gratis bij Consultatiebureau

De GGD Groningen heeft gratis inloopspreekuren over borstvoeding. Ouders kunnen er terecht als ze vragen hebben over (de voorbereiding op) borstvoeding, kolven of de groei van hun baby. Ook vanuit andere wijken en regio’s zijn (aanstaande) ouders welkom op het inloopspreekuur borstvoeding in vier wijken in de gemeente Groningen. >>

De lactatiedeskundige van de GGD Groningen kan antwoord geven op vragen als Hoe kan ik mij voorbereiden op het geven van borstvoeding? Leg ik mijn baby goed aan? Heb ik genoeg melk? Hoe kan ik werk en borstvoeding slim combineren? 

De data en locaties van de borstvoedingsspreekuren zijn:

  • Elke 2e donderdag van de maand:
    CB Hoogkerk, De Verbetering 3 | 13.30 – 15.00 uur
  • Elke 4e donderdag van de maand:
    CB Beijum, Melsemaheerd 2 | 9.00 – 10.30 uur
    CB Korrewegwijk, Floresplein 19 | 11.30 – 13.00 uur
    CB Lewenborg, Kajuit 4 | 14.00 – 15.30 uur

Meer informatie, ook over andere inloopspreekuren (inentingen, verpleegkundig en medisch) staat ook op de site van GGD Groningen.

Week van de opvoeding

Van maandag 7 tot en met zondag 13 oktober is De Week Van De Opvoeding. Deze week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Want: opvoeden doe je niet alleen. Daarom worden er in de hele maand oktober verschillende leuke en informatieve activiteiten georganiseerd in Lewenborg met het thema opvoeden. Bekijk alle activiteiten op onze website.

Nieuw in de buurt Speelotheek+: spelen, ontmoeten, leren

Vanaf begin november is er voor inwoners uit Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk een Speelotheek+. Hier kunnen ouders met jonge kinderen komen, zodat de kinderen fijn samen kunnen spelen en ouders elkaar kunnen ontmoeten. Je kunt er speelgoed lenen voor thuis. Er is een professional aanwezig aan wie je vragen kunt stellen over opvoeden en verzorgen. Vrijwilligers gaan leuke activiteiten organiseren. >>

Ouders met jonge kinderen tot 4 jaar uit de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk zijn straks welkom in de Speelotheek+ in de Vensterschool aan de Eikenlaan 288.

Speelgoed lenen
Bij de Speelotheek+ kun je gratis duurzaam speelgoed lenen voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Dit speelgoed stimuleert de brede ontwikkeling van het jonge kind.

Ontmoeten
De Speelotheek+ is ook een ontmoetingsplek waar ouders/verzorgers en kinderen samenkomen. Een fijne plek om je sociale kring uit te breiden met mensen die in dezelfde levensfase zitten.

Samen spelen
Er is een speelruimte waar de kinderen lekker kunnen spelen onder begeleiding van een professional.

Vragen en adviezen
Er is altijd een professional aanwezig. Daardoor kunnen ouders/verzorgers hier ook terecht met grote en kleine vragen over opvoeden en verzorgen. Daarnaast biedt begeleiding van de professional de mogelijkheid om problematiek binnen gezinnen tijdig te signaleren.

Leuke activiteiten
Vrijwilligers uit de buurt gaan leuke activiteiten organiseren in de Speelotheek+. Hierdoor kan de sociale samenhang in de buurt nog beter worden.

Op een rij
  • De Speelotheek+ is voor alle kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers, uit de wijken Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk. 
  • Het is voor iedereen gratis, er is een registratiesysteem
  • Een donatie doen mag altijd
  • De officiële opening is donderdag 12 december voor genodigden
  • Wil je de Speelotheek+ volgen op Facebook en Instagram

Agenda

Dinsdag 8 oktober Gro Next Voorlichting: Kennismaken met Kansrijke Start
Donderdag 12 december Opening Speelotheek+ Selwerd (voor genodigden)

Netwerklunches in de wijken
De wijkprojectleiders Kansrijke Start organiseren regelmatig lunches voor professionals in het medisch en sociale werkveld die werken voor ouders en jonge kinderen tot 4 jaar. Je kunt je aanmelden via het emailadres dat bij de netwerklunch staat.