Save the date - SYMPOSIUM KANSRIJKE START GRONINGEN

Op donderdag 27 februari 2025 van 13:00 – 18:00 uur organiseert de lokale coalitie Kansrijke Start Groningen het symposium ‘De kracht van relaties’. De locatie is het Flonk Hotel Groningen Zuid. Het is weer tijd om kennis te delen en natuurlijk om te netwerken. Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd bij registers van beroepsgroepen in het sociaal- en in het medisch domein. >>

Met de titel ‘De kracht van relaties’ kiest de organisatie voor het belang van goed contact tussen ouders en kinderen, ouders en professionals en professionals onderling. Dit om alle kinderen de best mogelijke start te geven van zijn of haar leven met optimale kansen voor een goede toekomst. Dit is de missie van Kansrijke Start.

Key-note spreker is Niels van Delden: Wanneer het gaat over de ontwikkeling van hele jonge kinderen is het belangrijk om te kijken vanuit verschillende perspectieven. Dit geldt ook voor de wisselwerking tussen ouders en kinderen in de opvoeding. Andere sprekers zijn onder andere gedeputeerde Tjeerd van Dekken en wethouder Manouska Molema. 

Het programma biedt twee workshoprondes van elk 5 verdiepende workshops. Deelnemers kunnen zo aan twee workshops deelnemen. 

  1. Infant Mental Health – verdieping op de key-note
  2. Vroegsignalering
  3. Basisstructuur en Bevindingen samenwerking Groningse professionals
  4. Traumasensitief werken in jonge gezinnen 
  5. Vooroordelen bij opgroeien in armoede 

Tijdens het symposium is er een Informatiemarkt met nieuws over diverse thema’s. Een uitnodiging met het volledige programma en aanmelden volgt dinsdag 17 december aanstaande. 

Gratis babypakketten via hulpverlener

De geboorte van een kind is een bijzondere gebeurtenis, maar niet alle ouders hebben de middelen om alle spullen te kopen. Dit kan zorgen en stress veroorzaken, wat zowel ouders als (ongeboren) baby’s raakt. Voor ouders die geld tekort komen biedt de Stichting Babyspullen gratis babypakketten. Aanvragen gaat via een hulpverlener.

De babypakketten worden samengesteld uit nieuwe en gebruikte babyspullen. Er zitten kleertjes in. Net als  bed- en badtextiel, verzorgingsproducten en klein speelgoed. Er zijn twee verschillende pakketten: een met kleding in de maten 50-56 t/m 62-68 en een met kleding in de maten 74 t/m 92. 

Ouders kunnen een pakket aanvragen via een hulpverlener. Hierdoor komen ze terecht bij de gezinnen die ze het meest nodig hebben. Carla ontving zo’n kledingpakket. ‘Ik wist niet wat ik kon verwachten van het pakket, maar ik schrok eigenlijk van alles wat erin zat. Kleertjes, dekentjes, speeltjes, flesjes en nog veel meer. Ineens had ik alles. De tranen stonden in mijn ogen toen ik alles uitpakte. Je weet dat het allemaal uit een goed hart is gegeven. Dat raakte mij echt enorm.’

Ook helpen?
Heeft u nog babyspullen zoals kleding of speelgoed in goede staat? Dan kunt u daarmee ouders blij maken door de spullen te doneren aan Stichting Babyspullen. Een financiële donatie kan natuurlijk ook. Voor meer informatie over doneren, ga naar Stichting Babyspullen.

Als hulpverlener kun je ouders en gezinnen helpen aan een babypakket. Vraag voor hen een pakket aan via de website.

Praatplaat helpt psychisch kwetsbaren

Er is een praatplaat gemaakt voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn of die een licht verstandelijke beperking hebben. De praatplaat gaat helpen om het goede gesprek te voeren over seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap en ouderschap. >>

Op dit moment wordt de praatplaat getest door professionals. De praatplaat wordt in het voorjaar van 2025 nog één keer verbeterd. 

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of psychische kwetsbaarheid hebben vaak geen expliciete hulpvraag over seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap of ouderschap. Maar ze hebben wel vragen en onzekerheden. Een onbedoelde zwangerschap of moeite met de opvoeding kan het gevolg zijn. Hulpverleners signaleren deze kwetsbaarheid vaak niet of vinden het moeilijk deze onderwerpen met hun cliënten te bespreken.

Onderzoek
Via actie-onderzoek en leernetwerken werken hulpverleners en ervaringsdeskundigen aan betere signalering van kwetsbaarheid en het makkelijker bespreekbaar maken van seksualiteit, anticonceptie, kinderwens, zwangerschap en ouderschap. Instellingen uit de geboortezorg en het sociale domein onderzoeken in leernetwerken hoe er beter samengewerkt kan worden en hoe zij hun zorg en ondersteuning meer in samenhang kunnen aanbieden.

Groningse praatplaat
Ervaringsdeskundigen en professionals die betrokken zijn bij de leernetwerken 1 en 2 van het actie-onderzoek DOEN! hebben samen met MIND en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam de praatplaat ontwikkeld. Er is ook een Groningse variant gemaakt. Deze is hier te zien. 

Samenwerken en doorverwijzen
Een belangrijk onderdeel dat bij de praatplaat hoort, is een overzicht van hulpbronnen en samenwerkingspartners. De onderzoekers van DOEN! verwachten dat de samenwerking met partners hierdoor ook efficiënter wordt. Op die manier kan de cliënt beter en sneller worden ondersteund in zijn (impliciete) behoeften. 

Meer weten over praatplaat of DOEN!?
Er zijn uitlegmomenten over de praatplaat. Deze zijn: Donderdag 16 januari 15:30 – 16:30 uur WIJ Groningen, Eikenlaan 288-6 en maandag 27 januari 2025, 16:00 – 17:00 uur, online. Aanmelden kan via een mail naar projectDOEN@umcg.nl. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom

Medio 2025 zijn er interactieve bijeenkomsten in de provincie Groningen om kennis uit te wisselen. 
Meer informatie, vragen of verbeterpunten over het project DOEN!. Check onze website of mail naar projectDOEN@umcg.nl.

Agenda

Netwerklunches in de wijken
De wijkprojectleiders Kansrijke Start organiseren regelmatig lunches voor professionals in het medisch en sociale werkveld die werken voor ouders en jonge kinderen tot 4 jaar. Je bent van harte welkom. Aanmelden gaat via het emailadres dat bij de netwerklunch staat.

  • Donderdag 16 januari Netwerklunch Hoogkerk
    Thema: Zorgpaden, Basisstructuur, Gezonde en goedkope voeding voor jonge kinderen
    Locatie: WIJ Hoogkerk, De Verbetering 3
    Opgave via: theresa.nanninga@wij.groningen.nl
  • Dinsdag 21 januari Netwerklunch De Wijert
    Thema: Doen wat er toe doet
    Locatie: MFC De Wijert, P.C. Hooftlaan 1
    Opgeven via: petra.drent@groningen.nl
  • Donderdag 13 februari Netwerklunch Indische Buurt/De Hoogte
    Thema: Mediawijsheid
    Locatie: Het Pand, Madoerastraat 16
    Opgeven via: marian.de.greeff@wij.groningen.nl
  • Dinsdag 11 maart 12:00 – 14:00 uur Netwerklunch Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk
    Thema: Hechting
    Locatie: Buurtcentrum Tuinpad, Bessemoerstraat 4
    Opgeven via: miriam.van.der.zijl@wij.groningen.nl
  • Donderdag 10 april Netwerklunch Hoogkerk
    Thema: Media Ukkie Dagen
    Locatie: WIJ Hoogkerk, De Verbetering 3
    Opgeven via: theresa.nanninga@wij.groningen.nl

Praatplaat psychisch kwetsbaren – uitlegmoment
Aanmelden kan via een mail naar projectDOEN@umcg.nl

  • Donderdag 16 januari van 15:30 tot 16:30 uur bij WIJ Groningen, Eikenlaan 288-6
  • Maandag 27 januari van 16:00 tot 17:00 uur, online

Symposium Kansrijke Start Groningen
Donderdag 27 februari 13:00 – 18:00 uur
Locatie Flonk Hotel Groningen Zuid